Achtergrond


Tijdens de Tweede Wereldoorlog neemt een groep van 800 Georgische krijgsgevangenen dienst in het Duitse leger. Zij worden op Texel gestationeerd en voeren klussen uit voor de Duitse bezetting. Het is een hard maar aanvaardbaar bestaan, tot de Georgiërs naar Arnhem worden gestuurd om te vechten tegen de oprukkende geallieerden. "We besloten dat het beter voor ons was om ons op Texel dood te vechten", vertelt een van de overlevende Georgiërs. De Georgische Opstand op Texel begint succesvol maar heeft verreikende gevolgen gehad, ook voor de bevolking van Texel. Het Duitse leger stuurde een grote legermacht naar het eiland om de opstand de kop in te drukken. Honderden Duitsers, Georgiërs en Texelaars komen om.
De Russenoorlog is een documentaire, website en educatief programma over de bijzondere oorlogsgeschiedenis van het waddeneiland Texel. Op deze website wordt dit verhaal aan de hand van korte, informatieve verhalen, historisch materiaal als foto's en BVD dossiers, en vooral ooggetuigenverslagen in de vorm van filmfragmenten verteld.
Het verhaal van de Russenoorlog is chronologisch op de tijdlijn te lezen en te bekijken. Er kan ook op trefwoorden of hoofdpersonen worden gezocht. Wie snel door de website wil scrollen kan gebruik maken van de 'navigatie op jaar'. Onder het kopje 'documentaire' is meer te vinden over de documentaire 'De Russenoorlog'. Onder het kopje educatie zijn de verschillende educatieve programma's gratis te downloaden.