Documentaire


In de documentaire worden de oorzaken en het verloop van ‘De Russenoorlog’ aan de hand van Nederlandse en Georgische ooggetuigen gereconstrueerd. Het wordt duidelijk dat niet alle Texelaars het heroïeke beeld van de opstand met de opstandelingen delen. Veel eilanders zijn nog steeds kwaad over de in hun ogen overhaaste acties van de Georgiërs. In de film worden de interviews, waarin de woede en pijn van de meestal nuchtere eilanders naar boven komt, afgewisseld met beelden van het eiland Texel, een vredige plek waar ooit deze bijna vergeten tragedie plaatsvond.

—Trailer van de documentaire:


—Kijk hier de hele documentaire:


De documentaire De Russenoorlog ging op 21 november 2009 in premiere op het Internationale Documentaire Filmfestival IDFA, Amsterdam en werd april 2010 uitgezonden op RTV Noord-Holland. De film werd tevens vertoond op het Tbilisi filmfestival. Ook draaide de film enige weken in de bioscoop op Texel.
Het filmplan voor de documentaire werd ontwikkeld tijdens de IDFA Documentaireworkshop 2005 en is begin 2009 gefinancierd door het fonds 'Erfgoed van de Oorlog' van het Ministerie van VWS.
De interviews uit de Russenoorlog, en andere interviews met ooggetuigen, zijn ook onderdeel van het project Getuigen Verhalen, een website waarop de verhalen en persoonlijke getuigenissen van de Tweede Wereldoorlog levend worden gehouden.

Bestel hier de dvd
Regie: Arnold van Bruggen
Productie: Prospektor
Camera: Rogier Timmermans
Montage: Patrick Janssens
Geluid: Gideon Bijlsma, Nika Paniashvili, Willem de Wijs
Muziek: Big Orange
Duur: 56 min